Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 november 2020

College krijgt rode kaart! Inwoners betalen meer, maar krijgen minder

Oppositie trekt rode kaart

‘Trumpiaanse toestanden’ in Grave

De oppositie in Grave zegt het vertrouwen op in burgemeester en wethouders. Een rode kaart. Het is niet een ‘toevallig foutje’ dat je door de vingers kunt zien. Het is stelselmatig wanbeleid door het college. En de begroting laat zien hoe ernstig het is geworden. Zo kan het echt niet verder.

Aanloop
Door doelbewust verkeerde cijfers aan te leveren over sportpark Kranenhof heeft het college de toezichthouder misleid. De provincie werd een betere situatie voorgehouden dan de werkelijkheid. Maar toen de provincie op bezoek was bij de Auditcommissie moest het college diep door het stof.
Het College belooft in het voorjaar dat de gemeenteraad mee mag denken over de dienstverleningsovereenkomst met de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Vervolgens blijft het lang geheimzinnig stil, want een broedende kip mag je niet storen. Maar het gaat niet goed. De onderhandelingen lijken bewust vertraagd te worden, met als risico dat Grave zonder ambtenaren komt te zitten. Pas als de oppositie in Grave hiervoor werkelijk aan echt alle alarmbellen heeft zitten rammelen komt opeens wel iets op tafel: een overeenkomst.
Ondertussen heeft een wethouder gelogen over de onderhandelingen; en heeft het college zich niet gehouden aan de afspraak: de gemeenteraad mocht niet meepraten. De waarheid? Tekenen bij het kruisje.

€ 750.000
De gemeente Grave kan eventueel € 750.000 bezuinigen, dat staat in de afspraken die gemaakt zijn. Maar dan moet de gemeente Grave wel vóór 31 december 2020 aangeven welke ambtelijke diensten ze niet meer wil. De gemeenteraad werd hierover eerst doelbewust verkeerd geïnformeerd door het college, dat suggereert dat dit later ook nog wel kan. Terwijl de laatste onderhandelingen hierover nog bezig zijn, wordt de irritatie bij de partner Land van Cuijk (i.o.) steeds groter. Is Grave nog wel betrouwbaar? Ondertussen wordt diezelfde € 750.000 alvast ingeboekt als bezuiniging. Om de kosten te drukken op de begroting. Want zonder die bezuiniging van € 750.000 is de begroting meerjarig niet sluitend. Dat terwijl de provincie Grave heeft verplicht om voor 2023 en 2024 een sluitende meerjarenbegroting aan te bieden. Alleen hoe realistisch is dat?

Begroting
Een begroting moet reëel en structureel sluitend zijn. Maar een begroting met bezuinigingen waarvan niet duidelijk is of die haalbaar zijn, is gokken op mooi weer. Of het winnen van de Staatsloterij.
Ondanks vele vragen is het totaal onduidelijk waarop voor € 750.000 bezuinigd gaat worden. Dus is ook niet duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Of hoe realistisch dat is. Maar dat is niet de enige bezuiniging die rammelt.
Er moet € 300.000 jaarlijks bezuinigd gaan worden op subsidies, zo staat in dezelfde begroting. Zonder dat duidelijk is over welke subsidies dit gaat. Dit is 30% van alle subsidie die de gemeente jaarlijks verstrekt. En ook hier geen plan, geen duidelijkheid, geen realisme.
Ook mensen in het sociaal domein moeten jaarlijks € 250.000 inleveren. Hoe, dat wil het college niet vertellen. Het sociaal domein is het vangnet voor als het even tegenzit. En wat gebeurt er als je zo fors bezuinigt? Is het dan nog wel een vangnet? Op vragen hierover komen alleen vage antwoorden als “wij denken dat dit realistisch is”. Inwoners gaan het komende jaar net iets minder aan de gemeente betalen, maar vanaf 2022 worden de belastingen extra verhoogd. Inwoners gaan dus meer betalen, maar krijgen minder.

Marmeren plaat in een opblaasbad met modder
Op vragen van raadsleden wordt door burgemeester en wethouders niet of nietszeggend geantwoord. Een burgemeester die niet onpartijdig voorzitter van de raad is. Een begroting die niet realistisch is. Een keer is de maat vol.
De rampzalige begroting van de gemeente Grave is voor de oppositiepartijen in Grave niet de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Nee, vanuit het marmerpaleis aan de Arnoud van Gelderweg wordt een zware plaat in een plastic opblaasbadje met modder gegooid.
Het klinkt als een leuke stunt, maar uiteindelijk zit je met de rotzooi te kijken. En de inwoners betalen de schoonmaakkosten.

Een vette rode kaart!
Waarom moet de oppositie in Grave buitenspel worden gezet? Waarom koerst het college op zelfstandigheid, terwijl alle deskundigen zeggen dat zoiets niet realistisch is? Waarom wordt er een begroting aangeboden, die zo boterzacht is, dat je het beter drijfzand kunt noemen?
Zo kan het echt niet verder. Deze ‘Trumpiaanse toestanden’ maken dat wij het vertrouwen in dit college compleet hebben verloren. Wij trekken een rode kaart tegen deze hele ‘Graafse politieke soap’!

CDA Grave, D66 Grave, Liberaal LVC Grave, VP Grave