Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

D66 doet weer mee!!

D66 keert in Grave terug op de lijst met partijen waarop tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 kan worden gestemd. De partij gaat in Grave voorsorteren op de herindeling.

De knoop om als D66 in Grave mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen werd pas kort geleden doorgehakt. Het zorgde de afgelopen weken voor verwarring. Want D66-man Gerard Friesen zit nu namens VPGrave in de gemeenteraad. En hij stond ook op plek 11 van de onlangs gepresenteerde kandidatenlijst van die fractie, die ooit is samengesteld uit mensen van PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Inmiddels is hij van die lijst voor de verkiezingen van maart 2018 afgevoerd en prijkt hij op de kandidatenlijst van D66.

Gerard Friesen: ,,Ik was de enige binnen VPGrave met een heel klein D66-stemmetje. Daar had ik te weinig kans om het liberaal-sociale geluid te laten horen. VPGrave is toch eigenlijk vooral een PvdA-bolwerk. Dus toen de kogel door de kerk was, heb ik fractievoorzitter Jacques van Geest een berichtje moeten sturen dat ik niet langer op de VPGrave-lijst kon staan. Ik snap dat dat wel enige verwarring heeft veroorzaakt.”

D66-lijsttrekker Boudewijn Schaveling legt de belangrijkste beweegreden uit om over drie maanden met de verkiezingen mee te doen. ,,We zijn er van overtuigd dat een fusie tussen de vijf gemeentes in het Land van Cuijk in 2022 doorgaat. Dan is het beter om als landelijke partij aan de verkiezingen mee te doen. Ik denk dat de echte lokale partijen dan weinig kans hebben.”

Karel Janssen, voorzitter van de afdeling Land van Cuijk van D66, ziet op termijn ook het belang van een partij die in de hele regio zit. ,,Partijen die echt heel lokaal zijn, hebben straks weinig kans in een grote, regionale gemeenteraad. Daarom moet je daar nu al op inzetten.”

Janssen denkt dat D66 goede kans maakt op zetels. ,,Als je kijkt naar de landelijke verkiezingen, dan zit Grave iets boven het landelijk gemiddelde. Als die mensen straks ook lokaal op D66 stemmen, komt het zeker goed.” Eerder dit jaar stemden in Grave, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, 912 stemgerechtigden op D66. Dat zou goed zijn geweest voor 2 of 3 zetels in de gemeenteraad.

Om vast vooruit te lopen op de verkiezingen zegt lijsttrekker Schaveling: ,,We willen een jeugdadviesraad, waarmee we een concrete verbinding willen met de jeugd. Om te weten wat ze willen, wat ze nodig hebben om in de regio te kunnen blijven wonen. Daarnaast zijn we voorstander van een nieuw cultureel centrum. Daar is in Grave na het afbranden van het Palazzotheater behoefte aan. Een plek voor de harmonie en het Filmcafé. Daarbij moeten we snel gaan kijken naar een oplossing voor het probleem met het zware verkeer door Grave. Er is wat dat betreft geen tijd om achterover te leunen. ”

De officiële aftrap van D66 in Grave is op 20 januari.

Bron: HERMAN WISSINK; de Gelderlander

Gepubliceerd op 04-01-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018